Mit együnk? Inzulin

Ez a kedvenc témám. Az inzulin egy nagyon érdekes hormon, és most az anyagcserében játszott szerepéről fogok írni.

Az inzulin (sziget, szigetecske) egy hormon, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek úgynevezett béta sejtjei termelnek. Vannak alfa-sejtek is, azok meg glukagont termelnek, erről majd máskor.

Mit csinál?

Az inzulin a fő karmestere a hízásnak- fogyásnak és az éhségérzetnek is.

Az inzulin dolga, hogy segítsen a cukormolekuláknak bemenni a sejtekbe. Olyan, mint a puccos szállodákban az ajtónyitogató ember. Ezzel a feladatával párhuzamosan a májsejteket is stimulálja, hogy vérzsírokat készítsenek, amik majd mennek a zsírsejtekbe.  Ez a pont érdekes módon teljesen hiányzik a mai mainstream tudományból. Az inzulinszint emelkedésével a vér zsírtartalma is megemelkedik, ami végül is emelkedett trigliceridszinthez vezet (csillag a laborpapíron). Erre a problémára gyógyszert szedetnek a cukorbetegekkel. Az, hogy morbid, az nem is elég durva kifejezés szerintem.

Az inzulin akkor kezd termelődni (oké, ez is egy hormon, valamennyi mindig kering a vérben, de próbálom nem túlbonyolítani a dolgot), ha valami olyasmit eszünk, amiből cukormolekulák lesznek: ilyen a cukor, keményítőtartalmú zöldségek, gyümölcsök, a krumpli, a rizs és természetesen minden, ami bármiféle lisztből készül (gluténmentes, vagy sem, itt nem számít).

Az inzulin dolga, hogy eltüntesse a cukrot a vérből, de a fehérjék emésztéséhez is kell belőle valamennyi.

Magas inzulin és inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség. Az inzulin jelenléte a vérben erős, szinte kibírhatatlan éhséget okoz.

Az ördögi kör úgy fest, hogy az állandó magas inzulinszint arra kényszeríti a szervezetet, hogy állandóan raktározzon. A zsírraktáraink, amik energiát hivatottak tárolni, nem tudnak hasznosulni (felhasználódni), amíg inzulin van a vérben. Ezért van az a különös dolog, hogy a szervezet energiahiányos lesz, mert a zsírraktárait nem éri el (az inzulin nem enged hozzáférést, mert ő egy raktározó hormon), ezért persze éhesek leszünk, pedig nemrég ettünk egy tál spagettit vagy egy pizzát. Vagy, ha dacára az éhségnek nem eszünk ilyenkor, akkor az anyagcserénk lelassul, hogy kompenzáljon. A tespedtség és a falánkság tehát inzulinproblémát jelez a háttérben. Kaja utáni álmosság, általános punnyadtság, lustaság, kimerültség, mind visszavezethető erre az érdekes körre: a szervezet nem jut a tárolt energiájához, pedig lehet, hogy 20-30 kilónyi is van neki….

Vércukor jojó

Evés után 2 hullámban emelkedik az inzulin: az első hullám kb. 20 perccel az evés kezdete után, a második hullám lassan emelkedik és órákig tarthat. 10 perc után kezdi csökkenteni  a vércukorszintet. Az első inzulinhullám azért van, hogy a vérből eltüntesse a tápanyagot (cukor), így éhesebbek legyünk, jobban essen a kaja, sokszor már a jó illatokra is termelődni kezd. Ez (ti. a magas inzulinszint) az oka annak, hogy szénhidráttartalmú ételekből jóval többet kívánunk és eszünk is. A csak fehérjét és zsírt tartalmazó menüből jóval kevesebbet eszünk és hamar jóllakunk.

A lassan csökkenő inzulinszint eredményezi azt is, hogy evés után 1-2 órával már megint éhesek leszünk. Persze, ilyenkor cukrosat, édeset, szénhidrátosat fogunk kívánni, mert az inzulin még ott kering. Ha ilyenkor eszünkbe jut, hogy most akkor egészségesek leszünk, és mondjuk fehérjedúsat nassolunk, már tökmindegy: a vérben keringő inzulin mindent gondosan eltakarít a vérből zsírraktárakba.

Itt szeretném megemlíteni az úgynevezett fiziológiás (élettani) inzulinrezisztenciát: ha a kalóriaszükségletünk töredékét fedezzük csak a szénhidrátokból, akkor a szervezet a zsíranyagcserével működik, az izmok és az agy is zsírt éget (sőt, mondok jobbat: cukrot csinál magának a zsírból), akkor van egy egészséges rezisztencia az inzulinra: azért, hogy a vércukorszint stabil maradhasson. Ezért van az, hogy szénhidrátfogyasztás nélkül is egészséges, stabil vércukorszint tartható fenn. Ezért lehet nyugodtan kihagyni 1-2 étkezést stabil vércukorszinttel, ha a szervezet “leszokott” a szénhidrátanyagcseréről. Tök jó! Szóval, ha azért eszel napi ötször valami teljes kiőrlésűt, mert különben leesik a cukrod: ez így van tényleg, de más, egészségesebb megoldása van, nem az egész napi nassolás.

 Plusz nehézség

A cukor egyébként szuper-addiktív, mert egy erőteljes pozitív választ is generál az agy jutalmazó központjában, erről majd még írok később.  Sajnos a szénhidrátszegény diétára való áttérés nagyon nehéz, pont ezért: le kell szokni. Mint a cigiről és a piáról. A hatás ugyanaz. Leszokni az inzulinról nagyon nehéz. Az inzulin ugyanis nagyon fontos: amikor kajabőség van, akkor raktároz a szűkös időkre. A mi problémánk az, hogy a szűkös idő nálunk nem jön el, mert mindig eszünk, tele a hűtő az év minden napján. Én nem vagyok egy nagy evolucionista, de az inzulin ilyen “brutál” ereje csak arra enged következtetni, hogy ez a hormon azért van, hogy tutira túléljünk az éhezés időszakait.

Az inzulin- ha bőséges a táplálék-stimulálja a növekedést, hízást, szaporodást, érést, viszont a hosszútávú túlélés ellen dolgozik.

Következtetések

A mai tudomány nem veti el az inzulin betegségekben játszott szerepét (főleg a metabolikus szindrómában/ cukorbetegségben), de a következőképp van kimondva: Az inaktivitás, mozgásszegény életmód, a zsírdús és kalóriadús táplálkozás és elhízás inzulinrezisztenciát okoz, ami magas inzulinszintet eredményez,  és ez a betegségek (szívbetegség, infarktus, keringési rendellenességek, rák, stb.) oka. Ez így ebben a formában nem igaz.

Amíg az egészséges táplálkozás nevében a kalóriaigényünk 60%-át szénhidrátokból fedezzük, addig szerintem az egészséget el lehet felejteni.

Helyesen a fenti mondat így hangzik:

A krónikus szénhidrátfogyasztás (napi ötszöri kenyér, tészta, krumpli, rizs, reggelizőpehely, zabkása, sütike, perec, keksz, fagyi, stb.) krónikusan emelkedett inzulinszintet eredményez, ez önmagát fenntartó folyamat, hiszen ez az inzulin a vérben folyamatos szénhidrátéhséget tart fenn, ez túlfogyasztáshoz vezet, emellett a májat folyamatosan zsírszintézisre serkenti, elhízáshoz, és krónikus fáradtsághoz, energiahiányhoz vezet, és persze a fent felsorolt krónikus betegségekhez.

Forrás: Gary Taubes

38 Comments

 1. Rékasays:

  Szia Liv!

  Az érdekelne, hogy a különböző szénhidrát tartalmú élelmiszerek (kenyér (sima, teljes kiőrlésű); tészta (sima, durum); krumpli; rizs; zabkása; cukorka; fagyi; stb.) szénhidrát tartalma ugyebár különböző. Mégis ezek közül melyiknek magas nagyon, melyiknek alacsonyabb? Gondolom ez is számít, ha már egyszer rá vagyunk szokva. Ez segítheti gondolom a fokozatos leszokást. Vagy ezt is úgy kéne, hogy holnaptól semmit? Gondolom azt azért nem. Mert azért szénhidrátra is szükségünk van, – ha jól tudom – az ad hirtelen nagy energiát, ha arra van szükségünk.
  Bocs, ha össze-vissza írtam, csak gondolkozok. 😀

 2. Réka, az igazság az, hogy simán elvagyunk szénhidrát nélkül is, “nagy energiát” ad, ez igaz, de a szervezet ugyanolyan hatékonysággal dolgozik a zsírraktárainkból és egy szelet húsból is, mint mondjuk egy szelet sajttortából.

  Mindenben van egyébként szénhidrát, még a hússzeletben meg a tojásban is, a mennyiség a lényeg, ami az inzulinválaszt illeti.

  Van még a glikémiás index is a vércukoremelkedés (szénhidrátterhelés) meghatározására, ami manapság nagyon divatos, de az is “hülyének nézi” az emberi szervezetet. Nagyon leegyszerűsített szerintem.

  Én most ezen a ponton úgy gondolom, hogy az általad felsorolt dolgok mind óriási inzulinválaszt váltanak ki, ezért mindenképp kerülendők. Mondjuk optimális esetben az életünk nagy részében. De most, ahol tartok a témában, mindezt még teoretikusan értem, a gyakorlati dolgokra később kívánnék rátérni, még én sem tudom, hogyan fogalmazzam meg.

 3. Girasays:

  Nekem korábban is voltak ez irányú próbálkozásaim, hogy a családom kevesebb szénhidrátot kapjon, de olyankor az uram hőzöngött, hogy neki a kaszáláshoz elengedhetetlen a szénhidrát, én egyem csak a húst tészta nélkül a laptop előtt, neki viszont létszükség, mert gyengének érzi magát ha nem termeli be az adagot. Továbbra sem tudom, hogy igaza van-e, mert én továbbra sem mozgok, ő meg rengeteget (nádszálkarcsú egyébként). Tehát ha jól értem, neki is elég lenne a csirkemell paradicsommal és ugyanúgy teljesítene a mezőn? A gyerekeknek sincs több szénhidrátra szüksége, mint nekem?

 4. Girasays:

  Ja és az inzulin szempontjából mi a helyzet a zsírral?

 5. Gira, a zsír nem vált ki inzulinválaszt. 😀 Megvan a megoldás? Sokak szerint ez a hosszú élet titka…

 6. mynonasays:

  Most, hogy ezeket a posztokat olvasom, az tűnik logikusnak, hogy azok az élelmiszerek, amiket nyersen is tudunk fogyasztani, azokat, ha meg is főzzük, nem okozhatnak gondot, kivéve, ha nagyon egyoldalúan, és nagyon sokat eszünk belőlük. Viszont a búzát és társait már több ezer éve esszük, talán túléljük azt is, amennyiben mértékkel fogyasztjuk. Mondjuk kenyér, de nem napjában ötször. Csak hogy Kevinnek is adjunk esélyt.
  Keveset, és sokfélét. -Éppen amit az erdőben és mezőn találunk (vagy lövünk.) 😀

 7. Szia Liv!

  Én már egy pár hónapja ismerkedek ezzel az evolúciós alapú táplálkozással, igaz ennyire mélyen nem mnetem bele a dologba. Olvastam Szendi írásait is, de ahogy te leírod, nekem sokkal érthetőbb. Írod, hogy “Az inzulin jelenléte a vérben erős, szinte kibírhatatlan éhséget okoz.” Nekem mielőtt elkezdtem visszafogni a kenyér/liszt evést, szinte minden alkalommal ilyen kibírhtatlan éhségérzetem volt. Remegtem, szédültem és azonnal ennem kellett. Egyszer klinikai gyak-on nézték a vércukor-szintemet, hogy biztos azzal van a gond, de teljesen normál volt. Ezek szerint az inzulinszintem lehetett magas.

  Kíváncsian várom a folytatást! :) És csatlakoznék Gira kérdéséhez: mi a helyzet a gyerekekkel? az én kétévesem nem eszik sok kenyeret (minthogy mi se eszünk sokat), de valahogy úgy bennem van, hogy reggelire-vacsorára csak kéne adni neki valamilyen kenyeret (amin mi is felnőttünk és egészségesek vagyunk) és már néha egészen lelkiismeretfurdalásom van, hogy pl “csak” gyümölcsöt-sajtot kap a gyerek tízóraira (és nem májkrémes kenyeret). :)

 8. JAJ LILI, pont most fogsz itthagyni bennünket mikor én is olyan hatalmas dilemmában vagyok ezzel a témával kapcsolatban. Mondd meg nekem, hogy akkor mit is egyek??? Annyira de annyira szeretek sütni főzni, főleg mikor rámjön a magyar kaja kivánás…olyankor nekiállok ám a kalácsnak meg a mindennek…úgy látszik akkor egy kicsit nagyobb önuralmat kell gyakorolnom.
  Na de, nagyon érdekel a téma, úgyhogy szuper jó, hogy irsz ezekről!!

 9. Magdi: a gyerekekkel nem tudom, mi a helyzet. Én nem akarom semmire kényszeríteni őket. Mi is felnőttünk, aztán el lehet dönteni.
  Pont most beszéltünk arról, hogy az oviban a vegyes étkezés…hát, olyan, amilyen. De hát 350 Forintba kerül, és a gyerek szereti. Meg hát megszoktuk. Nem tudom, mi lenne a helyes dolog.
  Én is sokat dilemmázok ezen, és próbálok minél egészségesebbet adni nekik.

 10. Gabi, olyan aranyos vagy! Sajnos nem tudom megmondani, hogy mit is kellene végül is enni akkor, de azért folytatom a gondolatmenetet, és majd adok pár ötletet. :)

 11. Liv, nagy erdeklodessel olvasom ezt a sorozatot… En 4 honapja dilemmazom, hogy mennyire egeszseges/egeszsegtelen a szenhidratszegeny taplalkozas. Majus ota alig eszem kenyeret, tesztat, cukrot, etc. es legnagyobb meglepetesemre fogytam 8 kg-t, nem eheztem es tok jol erzem magam.
  Persze nyilvan a zoldsegekben, gyumolcsokben is van szenhidrat, gondolom majd beszelsz a komplex szenhidratokrol kulon?
  Engem kulon erdekelne, hogy mi a szenhidratnak a szerepe egy varandos anya eseteben…

 12. zsofsays:

  es azzal mi a helyzet, hogy ha inzulinreszisztens az ember, akkor az a tobbi hormont – androgenek es mittudomen – is befolyasolja, es a PCOS- hez is koze van igy? errol talaltal valami ujat?
  ja, es akkor mennyi is a napi kaloria-adag? erro is mindenki mast mond..

 13. MJutkasays:

  Liv,
  én leragadtam kb 6-8 évvel ezelőtt, amikor a szénhidrátszegény diétát akkoriban divatosan Atkins-diétának hívták. Általában pasiknak jobban bevált mint nőknek (ismerősöknél is ez volt a tapasztalat).
  DE emelte a koleszterinszintet – > szív és érrendszeri betegségek előfordulását.

  Te meg mintha pont azt írtad volna a gabonás posztban, hogy a gabonafogyasztás emeli a koleszterinszintet (tudom, sokféle, van, itt a “káros”ra gondolok – VLDL, LDL)

 14. mynonasays:

  Én is csináltam Atkins diétát három hétig. Használt, de azt hiszem, soha többé…. naná, hogy problémák lépnek fel egy ilyen diétánál, mert nagyon egyoldalú. De bármilyen egyoldalú étkezésből csak bajok származnak, nem?

 15. azert az Atkins dietara azt mondani, hogy “szenhidratszegeny”, az kisse eufemizmus. en is csinaltam egszer, ket hetig birtam, de komoly szorulasom lett (bocs a reszletekert), mivel az atkins dieta minimalis zoldseget enged csak, gyumolcsot semmit… ez valojaban nem az, amirol Liv ir. ott van fent a bejegyzesben a taplalekpiramis, ami allitolag az egeszseges taplalkozast jelenti, hgoy az egyes etelfelesegek hogyan oszlanak meg a megfelelonek hirdetett dietaban. a problemat a bejegyzes szerint az also 60% okozza. (meg gondolom a felso pici csucsok) az atkins ennel sokkal szigorubb.
  a masik dolog az atkinsot illetoen, hogy azert ott sem hasznal a mertektelenseg. ha valaki megevett napi negy grillcsirket szorostul-borostul meg egy kilo zsiros tarjat, csak mert “lehet”, az azert nem hasznal…
  amugy nem lettem atkins hivo, de azzal maximalisan egyet ertek, hogy szenhidratszegenyen kene taplalkozni. de nem szelsosegesen. valszeg a piramis kozepso harom szintjenkene elketyegni. na persze ha az olyan egyszeru volna.

 16. lszgsays:

  Az inzulinról és a zsírokról nekem Légrády Péter “Tojáskönyve” jutott eszembe. Úgy tűnik, az egész fent van a neten itt: http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/
  Kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla.

 17. kicsinapsays:

  Én sem teljesen értem ezt a dolgot. Általában, ha megvonjuk a szénhidrátokat, akkor fogyás szokott bekövetkezni? MI a helyzet, ha valaki nem akar fogyni, csak simán egészségesebben akarna táplálkozni?

 18. mynonasays:

  Nem kell megvonni a szénhidrátokat, valószínűleg mindenből az optimális mennyiséget kell enni. Arany középút… Arról van szó, hogy az emberek a jóléti társadalmakban mindenből túl sokat esznek. És rossz minőséget is, mint a túl sok szénhidrát, vagyis túl sok búza, túl sok krumpli…

 19. kicsinapsays:

  De Liv azt írta, hogy meglennénk szénhidrátok nélkül is. Én mondjuk kenyeret nem eszem sokat, napi 1 szelet. A férjem fogyókúrázott és ezért bizonyos dolgokról én is lemondtam, hogy neki könnyebb legyen, ne legyen kísértés, az eredmény az, hogy olyan alacsony lett a súlyom, ami már nem normális (konkrétan 43 kiló). És mindez csak azért, mert nincs itthon semmi édesség, nem eszünk péntekenként este meleget meg ilyesmi. Ezért írtam.

 20. mynonasays:

  Azt hiszem, csak azt írta, hogy elméletileg szénhidrátok nélkül is maradhat mindig jó a vércukorszint. De ennek hátrányos következménye lenne másra valószínűleg. A súlyodat meg irigylem. :)

 21. Sziasztok! Lassan visszatérek, de jó kis köhögést szereztünk valahonnan (?), úgyhogy ezzel is vacakolunk.

  Az Atkins diéta egy fogyókúrás program, mint ilyen eléggé egyoldalú és extrém, de hát minden fogyókúra az. Egyébként az életmódprogramok (Alexandra, Norbi) is szénhidrátszegények.

  Kicsinap: az ideális testsúly sok mindentől függ. Ha valaki túl sovány, akkor általában hormonális probléma van a háttérben (pajzsmirigy leggyakrabban), vagy valami felszívódási zavar, akár gluténérzékenység is. Ha valaki túl kövér, akkor sok minden lehet az ok. Hormon is, persze. De túlevés is.

 22. Zsófi, rajta vagyok a témán. Nem tudom, rájöttek-e már a PCOS nyitjára, szerintem még sötétben tapogatózik a tudomány. :) Hátha lesz valami.

 23. zsofsays:

  ahogy en tudom, meg nem tudnak semmit… vagy csak nem akarjak megmondani 😛
  de legalabb beken hagynak a bogyoikkal tobbnyire…

 24. Katsays:

  liv, zsof!

  de, már rájöttek a PCOS nyitjára:
  http://www.pco-szindroma.hu

  A magas inzulinszint kavar be a hormonrendszerbe…

  a bal oldali oszlopban a PCOS háttere, és PCOS Alapkezelés menüben utánanézhettek.

 25. Kat, igen, ezt tudjuk. Általában inzulinrezisztencia van, de hogy AZ miért van, azt nem érti még senki.

  Ráadásul a diéta szerintem katasztrófa, amit ott ajánlanak. A Glikémiás index teljesen megbízhatatlan, főleg azért, mert a szénhidrátfelszívódás menete valamiért óriási egyéni eltéréseket mutat. Emellett naponta 5-ször enni inzulinrezisztencia mellett szerintem nagy hülyeség. A vércukor nem akkor állandó, ha naponta 5-ször eszünk, hanem akkor, ha mondjuk naponta kétszer, és e két étkezésünk nem tartalmaz számottevő szénhidrátot (kenyér, gabona, krumpli, tészta, stb.). Na, akkor majd állandó lesz a vércukorszint és javulni kezd az inzulinrezisztencia, kutatások szerint 6-8 hét után. Jobban hat, mint a metformin.

  Ráadásul reggelire tk. kenyeret javasolnak, tízóraira kekszet gyümölccsel, délben durumtésztát. Ez már annyi szénhidrát, ami csak ront a helyzeten!

  Én nem nagyon értek egyet a PCOS portál diétájával, de ez teljesen az én szubjektív véleményem.

 26. Katsays:

  PCOS diétánál egyénre szabva (testsúly, fizikai aktivitás) adott a napi szénhidrát bevitel, amit 5-szöri étkezésre kell elosztani, és valóban értelmesebb a tápanyag inzulinindexét nézni, mint a glikémiás indexet.
  Szénhidrát nélkül nem teljes értékű a táplálkozás, a szükséges mennyiség és minőség bevitele a lényeg. Nálam is biztos, hogy a gyerekkori nagy zabálások (és a genetika :(:(:() vezettek el az inzulinrezisztenciáig. PCOS vagyok, a vércukrommal (terhelés, HbA1c) semmi probléma nem volt, akkor sem amikor még nem tartottam semmiféle diétát, de a terheléses inzulinvizsgálat kimutatta az inzulinrezisztenciát.
  Nekem, ugye, nem kell a vércukorszintemet figyelmem, viszont azt igen, hogy az inzulint nagyon megemelő ételeket vagy adagokat ne egyek. Két mutatóm van, ami jelzi, ha gáz van, és összegubancolódnak a hormonjaim a sok inzulintól: hajhullás és elkezd kitolódni a menses.

  Én egyetértek azzal, hogy az inaktív, mozgásszegény életmód melletti túlzott kalória-bevitel (túlzott zsír és szénhidrát) vezet az inzulinrezisztenciához. Volt, hogy hónapokig nem tudtam tartani a diétát, mert külföldön voltam / a mennyiségekre figyeltem, de a cukrot, fehér rizst és sima tésztát nem tudtam elkerülni/, de heti 3-4-5-szöri kardió edzéssel sikerült ezt ellensúlyozni.

  Tudnál adni egy linket ehhez a 2x-i étkezéses inzulinrezisztenciát 6-8 hét után javító dologhoz? a metformint szívesen elhagynám….

  Örülök, hogy rátaláltam a honlapodra, jó olvasni más nézőpontokat hozzáértőktől:)

 27. freemamsays:

  Kimoderáltál Liv??????????

  Megdöbbentem……
  Mert bár jogod van hozzá, hiszen a Te blogod, de az én-kereséses posztjaid utáén nem gondoltam volna, hogy a másvéleményűek nem szólhatnak hozzá/d

  Hümmmmm

 28. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, nem moderáltalak ki, freemam!!! Csak most új motor van, és valami titkos módon találja ki, hogy ki spam és ki nem, úgyhogy még nem jöttünk rá, miért van ez, bocs! Remélem, megoldjuk hamarosan!

 29. Kat, örülök, hogy neked bevált a diéta meg a gyógyszer. Itt egy link a 2-szeri étkezéshez, de van a Wikipédián is 1-2 szó róla. KEresek majd még pár hasznosabb referenciát, de most színházba megyek épp. :)

 30. mynonasays:

  Ebben kell, hogy legyen valami, én tipikusan napi kétszeri evő vagyok és jó is az inzulinműködés, kivétel a várandósság volt, na ott volt hétszer-nyolcszor is…. lett is baj… :) igaz, nem az inzulinnal, bár könnyen lehetett volna azzal is.

 31. gabisays:

  Én a témához annyit tudok mondani,hogy tuti függőség ez a szénhidrát sztori.Amióta leszoktattam magam ,8és fél kg suhant le rólam,amivel hosszú évek,kemény edzések,mindenféle kínzások se bírtak el.
  Mióta kívülálló lettem,onnan szemlélem a “félóránként magamba tömök valami cukrosat”-szindrómát,hallgatom a papírcsörgést,a nasicsomag gyűrést.Szegényeknek fogalmuk sincs,milyen szédületes fogság ez az egész..majdcsak változik valami az eljövendő 10-20 évben..
  (ja,a legfontosabb-mindezt csak a kiugró trigliceridérték miatt tettem,de sokkal többet kaptam)
  Miért nem tanítják az embereket okosan enni?

 32. Gabi, köszi, hogy ezt leírtad, gratulálok!
  Pár napja dühöngtem éppen, hallgattam a dietetikust a rádióban, aki még mindig mondja, hogy a szénhidrát milyen fontos az agynak, az izmoknak, a mindennek, hogy naponta 5-6 szor együnk keveset, hogy a vércukor állandó (magas?) maradjon, hogy rengeteg gyümölcsöt együnk naponta, mert kell a sok antioxidáns, rengeteg teljes kiőrlésű gabonát…gyakorlatilag arra buzdítják az embert, hogy egész nap egyen, csak az evésen járjon az esze és mindig legyen nála kaja. Rémes, szerintem.

 33. bodzássays:

  Liv, a lenmagliszt is megemeli az inzulinszintet? Azzal szoktam behabarni a főzelékeket. A len nem gabona, ennyit tudni vélek.

 34. Szerintem a lenmag elég jó.

 35. bodzássays:

  Köszi:)

 36. Attilasays:

  Szia Liv.Elég régi ez a fórum de én mégis feltenném a kérdésem,hátha választ kapok rá.Én pont azt szeretném elérni,hogy a sejtjeim kicsit többet raktározzanak.28 éves vagyok,185 magas és csak 57 kiló.Ez a súlyos emberkéknek biztosan tetszene de nekem roppant kellemetlen.Ugyan abban a nehéz helyzetben vagyok mint a fogyni vágyók,csak nekem híznom kellene.A legtöbb 60 kiló volt tavaly mikor konditerembe jártam.Én nem is tudtam olyan tempóban fejlődni mint a többiek a teremben.Pedig odafigyeltem a táplálkozásra és a legjobb minőségű tömegnövelővel próbáltam szinten tartani a tápanyagot.Fehérjét,szénhidrátot,vitaminokat.Igaz én is hibás vagyok valamennyire mert elég éjszakai bagoly vagyok.Későn fekszek,korán kelek.Így gondolom az átlagosnál kevesebb pihenés is befolyásolja,hogy ilyen vagyok.Viszont a tesóim is ilyenek,szóval mi ilyennek születtünk :) Tudnál tanácsot adni,hogy mit és mennyit fogyasszak,hogy többet raktározzanak a sejtjeim?

 37. Yammsays:

  Attila, tudom, hogy nem engem kérdeztél, de hozzászólnék.

  Javaslom, nézz szét az alábbi linken, nagyon hasznos dolgokat találsz szerintem, ha kicsit komolyabban érdekel ez a konditerem dolog. Tudományos alapokon közelítve építhetsz fel magadnak egy programot a fejlődésedhez, személyre szabva. Legyen szó fogyásról, vagy izomtömeg növelésről. Hazánk egyik legelismertebb szakértője állította össze az anyagot, Kozaróczy Tibor. Van szó az inzulinról is benne… 😉

  Egyébként szerintem mindenki találhat benne hasznos infókat. Ja, és nem az a bármit tukmálós, “vedd meg ezt, vagy azt és minden OK lesz” típusú írás, hanem hivatkozásokkal megtűzdelt komoly munka. A legösszetettebb, amivel valaha találkoztam a témában. És nálam működött, nagyon is jól, ezért ajánlom.

  http://bodybuilding.forum.hu/index.php?board=29.0

  Betettem, hátha jól jöhet valakinek. Remélem, nem gond, tényleg csak segíteni szerettem volna vele.

  Attila, sikeres fejlődést!

 38. Attila, hallgass a profira, tapasztalataim szerint a testépítők (nem a durva hormonokkal nyomulók) a legtájékozottabbak egészséges táplálkozás terén. Komolyan! Több testépítő blogot is olvasok, és bár testépítő sosem leszek, az infó nagyon hasznos.
  Bocs, hogy eddig nem is vettem észre, hogy írtál.

Mondj valamit...

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked